Lær mer om kronografer

I dag menes med kronograf mest en kronografklokke, men kronografer er i utgangspunktet en form for teknisk instrument. Kronografene har tradisjonelt blitt brukt til å måle fysiske prosesser. Kronografklokken er dermed litt mer teknisk avansert.

Kronografer kan også være stoppeklokker

Ordet kronografer kan også brukes om klokker som har innebygget stoppeklokke. Dette er noe vi kan se på mange klokker i dag. En timer kan brukes til mange forskjellige typer oppdrag. I tillegg er det ikke uvanlig at folk liker å ha en stoppeklokke som en del av klokkens design, selv om denne ikke brukes så ofte.

Definisjonen på kronografer i dag er nettopp klokker som har stoppeklokke.

Kronograf betyr tid på gresk

Navnet på kronografklokker er veldig passende. Ordet kommer fra ordet chronos på gresk så vel som graf. Chronos betyr bare tid og graf betyr rekord. Vi kan også se at disse klokkene har noen ekstra visere:

  • Brukt
  • Minuttviseren
  • Timeviser

Dette kommer i tillegg til de vanlige viserne som viser timer, minutter og sekunder. Selv om de ekstra viserne ikke er et must for at det skal være en kronografklokke. Det finnes modeller som kun har minutt- og sekundvisere.

Plassering av knapper på kronografklokker

Kronografer har vanligvis knapper som du kan bruke til å aktivere de ulike funksjonene til klokkene. Disse starter eller stopper viserne på skiven. Ved å trykke på knappene kan du kontrollere klokkens funksjon.

Oppsettet til kronografklokker ser nesten alltid likt ut. Du plasserer disse knappene under og over kronen. Men det finnes unike modeller hvor du kan se knappene på sidene eller andre innovative plasseringer.

Kronografmerker vi kjenner igjen

Det er flere kjente navn i kronografsegmentet. En av de fremste er Omega. Her har du for eksempel Omega Speedmaster Professional. Det er en klassisk kronograf som har tre ekstra visere.

Rolex er et merke som også har produsert kronografer. Modellene deres er veldig dyre. Men du trenger ikke betale tusenvis av kroner for en kronograf. Det finnes modeller fra mindre kjente merker som går for noen hundrelapper.

Imidlertid er det mange prestisjekronografer som er klassifisert som pilotklokker eller dykkerklokker som kommer fra de kjente navnene. De kjøpes ikke bare av eventyrere som vil ha en klokke med avanserte funksjoner. Dette er helt klart en form for mote der folk liker å investere store summer.

Bør du velge en kronograf?

Den første grunnen til å velge kronografer fremfor andre klokker er at de har en utrolig fin design. Klokken er et smykke, så det er tydelig at dette er viktig. Samtidig er det en form for instrument som kan brukes profesjonelt. Dette lar deg oppleve at det er veldig gøy å ha en kronografklokke. Den vil bli brukt på det nivået du har og det er en god grunn til å velge kronografen og til og med betale litt mer for den.