Hvordan designe ditt eget drømmehus

Du har begynt å tenke på å realisere en drøm og ser etter muligheter. Hvordan kan ditt drømmehus bli en realitet? Du har garantert en haug ideer i hodet, og kanskje en liten skisse av et konsept om hvordan huset skal se ut. Likevel er det vanskelig å komme seg videre med ideen. Hva skal du da gjøre? Her kommer en liten innføring i betydningen av tegnetjenester, og hva det kan gjøre for å realisere din boligdrøm.

Valg av riktig leverandør

Arkitekter og profesjonelle tegnetjenester er viktige for at prosessen med å få en idé til å bli virkelighet skal gå best mulig. Uten et godt samarbeid mellom den som skal realisere et husprosjekt, arkitekten og et byggfirma, så vil det hele ta veldig lang tid. Det kan være lurt å sjekke rundt hvilke arkitekter som er gode på leveringstid eller den typen hus du er ute etter å konstruere.

Utvikling av konseptet med profesjonell hjelp

Når du har kontaktet en arkitekt som kan tilby tegnetjenester, vil de gå i gang med å lage en forenklet skisse og gå i møter med deg for å avklare de grunnleggende konseptene i designet du ønsker. Så kan de hjelpe deg med å løse en del av de første utfordringene knyttet til det designet du har valgt å videreutvikle, samt forbedre det. Arkitekten går da i gang med å lage grunnleggende tegninger, slik som konsepttegninger, plantegninger som viser romfordelingen fra toppen, og snitt som viser det fra siden. I tillegg leveres forskjellige typer hovedperspektiver med farger og natur for å vise hvordan huset skal se ut på utsiden. Det er veldig stor forskjell på hvordan arkitekter arbeider med disse tegningene, og kanskje må man bytte arkitekt hvis man ikke er fornøyd med resultatet. Arkitekt kan være dyrt, men da sørger man i alle fall for å ende opp med et resultat man er fornøyd med. Når du skal investere i ditt eget drømmehus, er det tross alt mange penger som skal brukes, og det er viktig å gjøre det hele grundig.

Fullføring av arkitektur og godkjenninger

Når arkitekten har gjort jobben sin, må konseptet videre harmonere med gitte standarder og lover i Norge. Det kan være noen ting som er umulige å bygge, og da må en byggingeniør være med på laget for å finne alternative løsninger. De detaljerte tegningene fra arkitekten oversendes videre til byggfirmaer som kan gi tilbud basert på opplysningene i dokumentene. Så kan du, etter en anbudsrunde, gå i gang med å realisere boligdrømmen din! Når du skal finne en tomt, må du også få godkjent huset for byggetillatelse. Gode tegninger og perspektiver fra arkitekten er med på å gjøre prosessen med godkjenning enklere. All nødvendig dokumentasjon om at byggteknisk forskrift er fulgt, må være til stede – uten den vil ikke byggetillatelse bli gitt. Det er blant annet krav til hvor høyt du får lov til å bygge, slik at huset ikke skal ødelegge for andre hus eller planlagte hus i området hvor du vil bygge. Det er enormt mange byggetekniske regler, om alt fra hvordan bruksareal beregnes og hvor tykke veggene skal være, til hvor langt fra tomtegrensen bygget skal plasseres. Det er veldig dumt om ikke alle disse tingene er i orden, for det kan føre til at prosjektet ikke blir realisert, eller at man får uønskede påpakninger fra det offentlige om å bygge om. Det gjør hele prosjektet dyrere, så sørg for at alle papirer er i orden!